НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“

2023/2024 г. – Иновация „Дизайн на бизнеса“

 1. Договор за сътрудничество между ПГД „Елисавета Вазова“, гр. София и ВМГ „Св. Николай Чудотворец“, гр. Варна
 2. Договор за сътрудничество между ПГД „Елисавета Вазова“, гр. София и ПГИ „Иван Богоров“, гр. Варна

  Първа мобилност, домакин – Професионална гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“, 18-20 април 2024 г.

Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ беше домакин на Модул 1 по Национална програма „Иновации в действие“ в периода 18-20 април 2024 г..
Заедно с гостуващите училища: Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“; Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров“ гр. Варна; Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“, на 18.04.2024 г. с нашите партньори по проекта за иновация „Дизайн на бизнеса“ – J Point Group обсъдихме темата „Бранд, бранд решения в бизнеса и реклама“ с интерактивна задача за решение в края на посещението. В същия ден посетихме и Националната галерия – Двореца, където по интригуващ начин ни представиха изложбата „Неспокойни повърхности“ на нестандартния художник Красимир Карабаджаков.
Дейностите по Модул 1 на НП „Иновации в действие“ продължиха на 19.04.2024 г. когато ПГД „Елисавета Вазова“ представи пред гостите своя проект за иновация „Дизайн на бизнеса“. В този ден домакин на събитието беше нашият партньор по проекта – Международно висше бизнес училище. Приветствия поднесоха директора на ПГД „Елисавета Вазова“ г-жа Даниела Шошова и зам.-ректора на МВБУ доц. д-р Стела Балтова.
Проведен беше дискусионен панел на тема „Добавена стойност в бизнеса“, в който се включиха водещи в своята сфера учени – доц. д-р Стела Балтова – зам. ректор на МВБУ, проф. д-р Лалка Борисова и д-р Гергана Рашкова преподаватели в МВБУ; проф. д-р Янка Тоцева – преподавател в УНСС; г-жа Гена Събева – председател на АИДБ и г-жа Даниела Шошова – директор на ПГД „Елисавета Вазова“ и модератор на панела.
Ученици от специалностите „Графичен дизайн“, „Интериорен дизайн“, „Рекламна графика“ и „Моден дизайн“ в ПГД „Елисавета Вазова“ демонстрираха своите умения и креативност, като представиха проектите си по иновативния учебен предмет „Дизайн на бизнеса“ пред партньори и гости на събитието, като предизвикаха възхищението на присъстващите.
В последния ден от Мобилност 1 по НП „Иновации в действие“ гостуващите училища имаха възможност да видят и други постижения на гимназията, представени по време на отворените врати в ПГД „Елисавета Вазова“.
ПГД „Елисавета Вазова“ сподели своя опит и практика с партниращите училища по НП „Иновации в действие“, като даде възможност за обратна връзка, насърчи сътрудничеството между училищата, споделянето на идеи и инициативи.
Организатор и координатор на дейностите по Модул 1 и 2 от мобилности по НП „Иновации в действие“ и координатор по проект за иновация „Дизайн на бизнеса“ е Румяна Антова – ст. учител в ПГД „Елисавета Вазова“.

ПРОГРАМА на мобилността

Втора мобилност, домакин – Варненска морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“, 24-26 април 2024 г.

Професионалната гимназия по дизайн „Елисавета Вазова“ участва в дейностите по Модул 2 от мобилности по НП „Иновации в действие“ в гр. Варна в периода 24 – 26 април 2024 г. с домакин Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“. По време на посещението гимназията представи своя STEM център FabLab и сподели своя опит в компютърното проектиране и роботиката. Посетихме открити уроци на тема: „Замърсяване на водите“ и „Изкуствения интелект в образованието“, участвахме в конференция на тема: „STEM практики в дигитална образователна среда“. През втория ден от мобилността посетихме Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – партньор в професионалната подготовка и иновациите в образованието на Варненска морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“. Третият ден беше посветен на морските професии – Отворени врати във Варненска морска гимназия “Свети Николай Чудотворец”.

Организатор и координатор на дейностите по Модул 2 от мобилности по НП „Иновации в действие“ и координатор по проект за иновация „Дизайн на бизнеса“ е Румяна Антова – ст. учител в ПГД „Елисавета Вазова“.

Посещение и лекции от висококвалифицирани преподаватели в Международно висше бизнеса училище – партньор по иновацията

На 22 май учениците от 11. клас в ПГД „Елисавета Вазова“ посетиха МВБУ – партньор на гимназията по проекта за иновация „Дизайн на бизнеса“.
Домакините на събитието от МВБУ представиха пред учениците темите: „Комуникативни и презентационни умения“ – доц. д-р Стела Балтова, зам.-ректор и „Развитие на личностните качества и компетенции“ – проф. д-р Лалка Борисова, преподавател. Предимствата и възможностите на МВБУ, като място за получаване на висше образование в сферата на бизнеса, представи проф. д-р Миланка Славова, зам.-ректор.
На събитието присъства и директора на гимназията г-жа Даниела Шошова, която благодари на домакините за ползотворната съвместна работа и интересните лекции, класните ръководители: г-жа Йорданка Николова, г-жа Габриела Алексиева, г-жа Виктория Николова, г-жа Станка Дечева, инж. Мария Кичукова организаторът на събитието и ръководител на иновацията г-жа Румяна Антова. 

***** 2022/ 2023 г. ДОГОВОРИ за СЪТРУДНИЧЕСТВО

 1. Договор между ПГД “ ЕЛ. Вазова“- гр. София и ПДТГ „Димитър Хадживасилев“- гр. Свищов (иновативно училище)

     2. Договор между ПГД “ ЕЛ. Вазова“- гр. София и 203 ПЕГ “ Св. Методий“ – гр. София (неиновативно училище)

 АНЕКС  към договорите и  РАБОТНА ПРОГРАМА – проект  при посещението в гр. София, в ПГ по ДИЗАЙН “ Ел. Вазова“ за периода 30.03- 01.04.2023г.

 • Първа междуучилищна среща по НП „Иновации в действие“ в ПГД “ Ел. Вазова“, гр. СофияРАБОТНА ПРОГРАМА 
В периода 30.03- 01.04.23г. се проведе първата мобилност I по НП „ Иновации в действие“, където бе представен иновативен проект – нов интегративно- модулен учебен предмет „Иновативен дизайн“. Почетни гости на събитието и поздравителни адреси се получиха от представители на МОН, РУО- София – град, МВБУ, представители на бизнеса и родители. Екипът по иновации в ПГ по ДИЗАЙН “ Ел. Вазова“ се погрижи нашите гости от София, Свищов и Бяла слатина  да се запознаят с иновацията на училището ни. Организирана бе и културно- образователна програма за участниците в мобилността. Изготвени бяха и видео материали, отразени в социалните медии. Събитието получи отлични отзиви от участници и гости.

***** 2021/ 2022г. ДОГОВОРИ за СЪТРУДНИЧЕСТВО

 1. Договор между ПГД “ ЕЛ. Вазова“- гр. София и ПГОД „Евредика“- гр. Кърджали

     2. Договор между ПГД “ ЕЛ. Вазова“- гр. София и ПГ по механоелектротехника- гр. Ловеч

АНЕКС към договорите и  РАБОТНА ПРОГРАМА при посещението в гр. София, в ПГ по ДИЗАЙН “ Ел. Вазова“ за периода 10.03- 12.03.2022г.

 • Първа междуучилищна среща по НП „Иновации в действие“ в ПГД “ Ел. Вазова“, гр. София – работна програма- 10.03- 12.03.2022г. – МОБИЛНОСТ 1
  На 11.03.2022г. се проведе мобилност I по първата междуучилищна среща по НП „ Иновации в действие“, където бе представен иновативен проект – нов интегративно- модулен учебен предмет „Иновативен дизайн“. Почетни гости на събитието и поздравителни адреси се получиха от представители на МОН, РУО- София – град, МВБУ, представители на бизнеса и родители. Екипът по иновации в ПГ по ДИЗАЙН “ Ел. Вазова“ се погрижи нашите гости- партньори: ПГ по механоелектротехника, гр. Ловеч, неиновативно училище, ПГОД „Евредика, гр. Кърджали- иновативно учили щеПГ „Свети Патриарх Евтимий“, гр. Асеновград- неиновативно училище да се запознаят с иновацията на училището ни и да се забавляват в следобедните часове в Музея на илюзиите. С този клип https://www.youtube.com/watch?v=QTUulWgnbHY&t=2s започна представителната част на събитието. с БЛАГОДАРНОСТ към всички ученици и учители, които взеха участие в организацията и реализирането на мероприятието. В екип и с взаимна подкрепа сътворихме чудеса за нашите гости!  https://www.youtube.com/watch?v=i377AQw6aPY
 • Втора междуучилищна среща по НП „Иновации в действие“ в ПГОД “ Евредика“, гр. Кърджали , 08.05- 10.05.2022г. – МОБИЛНОСТ 2 https://www.facebook.com/pgd.el.vazova.sofia/videos/a.316029840733465/397029442336831