Участието ни във Фестивал на науката, май 2023г.

Участието ни във Фестивал на науката, май 2023г.

  • На 11.05.2023 г. учениците от клуб „Знание чрез експерименти“ при ПГД „Елисавета Вазова“, с ръководител д-р Галя Аралова, отбелязаха 10 май – Професионалния празник на химиците и посетиха XIII Софийски фестивал на науката в София Тех Парк. Те участваха в предизвикателства, работилнички и уъркшопове, организирани от представителите на различни научни институти, висши учебни заведения и неформални образователни институции. Истински се забавляваха с демонстрационните химични експерименти на доц. Христов от „Корпуса за бързо гърмене“ при Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Два „химически“ дни, които за пореден път доказаха, че химията е повсевместна, забавна, интересна и полезна!
  • Ученици от 10 клас, специалност Интериорен дизайн, в рамките на два дни, посетиха ХІІІ Софийски фестивал на науката, Тех Парк, където се включиха презентации и научни представяния.
    Остананаха възхитени от разговорите с учените от щандовете и от презентациите: Космическа класна стая; Големите очаквания в астрономията; За какво ми е тази тригонометрия. Придобиха нови знания за съвременните научни постижения. Останаха емоционално заредени и доволни от начина на поднасяне на информацията – на достъпен и разбираем език. Участваха в работилница Оптични илюзии, където доц. Снежана Йорданова от СУ „Св. Климент Охридски“, Физически факултет и нейни студенти разказаха за илюзиите и приложението им, и разработиха някои от тях, останали им за спомен.