Клуб „Знание чрез експерименти“ на Европейска нощ на учените

Клуб „Знание чрез експерименти“ на Европейска нощ на учените

🥼По покана на Химикотехнологичен и металургичен университет – София /ХТМУ/, на 29.09.2023 г. ученици от клуб „Знание чрез експерименти“ при ПГД „Елисавета Вазова“, с ръководител д-р Галя Аралова, посетиха събития, посветени на „Европейска нощ на учението 2023“ и 70-годишния юбилей на ХТМУ.
👩‍🔬Учениците участваха в химични експерименти за определяне съдържанието на калций и магнезий в прясно мляко, торове и почви; изследваха съдържанието на сулфити във виното и наличието на нишесте в банани и картофи; наблюдаваха демонстрационен експеримент „Химически светофар“; изследваха физични показатели на учебната и работна среда (осветеност, шум, запрашеност). Изключително голям интерес предизвикаха демонстрационните експерименти на качествата на „умния“, комфортния, медицинския, защитния и нанотекстила.
📍Така бъдещите интериорни и графични дизайнери се докоснаха до методологията на научните изследвания и научните търсения в „Европейската нощ на учените 2023“, установявайки че науката е първоосновата зад всяко дизайнерско решение.